ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ – Year of the Thing

/ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ – Year of the Thing
Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ

Year of the Thing

 

Το Πράγμα, η ορχήστρα τού πιανίστα Κωστή Χριστοδούλου, σε μια εκτέλεση του άλμπουμ Year of the Thing στην ολότητά του. Το ρεπερτόριο αποτελείται από πρωτότυπη μουσική που, ενώ βασίζεται στην παράδοση του swing και των blues, προεκτείνεται σε modal ήχους που συνθέτουν ένα τοπίο διαλογισμού.
Η αναζήτηση αυτή, απ’ τα boogie-woogie της Νέας Ορλεάνης στις τελετές
τσαγιού της Άπω Ανατολής, είναι κατά βάση μια δημιουργική αναζήτηση με
στόχο τη χαρά -για τους μουσικούς και τους ακροατές.

 

Την ομάδα του Πράγματος αποτελούν οι:

Μάνος Θεοδοσάκης [τρομπέτα], Δημήτρης Τσάκας [άλτο σαξόφωνο], Τάκης Πατερέλης [τενόρο σαξόφωνο/φλάουτο], Κώστας Κωνσταντίνου [μπάσο], ΚΧ [πιάνο], Σεραφείμ Μπέλλος [τύμπανα].

 

Ο επικεφαλής και εμπνευστής του Πράγματος, Κωστής Χριστοδούλου (1983), μεγάλωσε στη Σπάρτη και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική όταν άκουσε το Black Or White του Michael Jackson το 1992. Η αγαπημένη του ασχολία ήταν, και παραμένει, να κάθεται απέναντι από ένα ζευγάρι καλά ηχεία, ακούγοντας και μελετώντας διάφορες μουσικές γλώσσες. Από το 2009 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, παίζοντας, κυρίως, σε jazz μπάντες.

 

Μάνος Θεοδοσάκης [τρομπέτα]

Δημήτρης Τσάκας [άλτο σαξόφωνο]

Τάκης Πατερέλης [τενόρο σαξόφωνο/φλάουτο

Κώστας Κωνσταντίνου [μπάσο]

Κωστής Χριστοδούλου [πιάνο]

Σεραφείμ Μπέλλος [τύμπανα]

 

 

Για το Πράγμα και το άλμπουμ Year of the Thing:

 

Φώντας Τρούσας/LiFO

 

“(…) το LP, παραπέμπει σε ιστορικά άλμπουμ της jazz από την δεκαετία 1965-1975, ενώ ακόμη και η ηχογράφηση είναι κάπως μουντή, εμφανίζοντας έναν παλαιικό χαρακτήρα.

 

Υπάρχει έντονη… τζαζοφιλία θέλουμε να πούμε εδώ, στο “Year of the Thing”, η οποία όμως είναι δημιουργική και εμπνευσμένη, οδηγώντας το συνολικό «πακέτο», κάπου ψηλά και κάπου ιδιαίτερα. Γιατί πέραν του ήχου και των συνθέσεων, που είναι τα πρώτα που μας ενδιαφέρουν, υπάρχει και το εικαστικό μέρος, που είναι και αυτό ξεχωριστό (…)”

 

“Και το πνευστό τμήμα (με τα δύο σαξόφωνα και την τρομπέτα) και το πιάνο (άλλοτε σε ρυθμικό ρόλο και άλλοτε σε ευρύτερο μελωδικό) και το μπάσο-ντραμς είναι έτσι τοποθετημένα, ώστε να σε φέρνουν κοντά, πάνω, σ’ εκείνο τον αγαπημένο ήχο, που συναντάς στις μπάντες του John Coltrane στα sixties, και επίσης του Pharoah Sanders, του McCoy Tyner, του Joe Henderson, της Alice Coltrane, της Liberation Music Orchestra και των αναλόγων. Ακόμη και του Sun Ra (εποχής “Astro Black”).

 

Όλες οι συνθέσεις εξελίσσονται αργά, διαθέτουν μια θρηνητική διάσταση, άλλοτε εντονότερη (“Ferdinand”) και άλλοτε λιγότερη (άκου το υπέροχο “O”, με τον Πατερέλη στο φλάουτο), ενώ κάποιες, σαν την έσχατη 11λεπτη “Thing Dynasty”, που ηχεί σχεδόν ανατριχιαστικά, δείχνουν απλώς το υψηλότατο επίπεδο των Ελλήνων μουσικών, που είναι (εδώ και χρόνια εξάλλου) ικανοί για πολύ μεγάλα τζαζ πράγματα.

 

Ένα πολύ καλό, ένα σπουδαίο άλμπουμ!”

 

ΙNFO

HALF NOTE JAZZ CLUB

Τριβωνιανού 17, Μετς

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310 | Προπώληση: www.viva.gr

 

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 

Τετάρτη 21:30

*Οι πόρτες ανοίγουν μία ώρα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, για την αποφυγή συγχρωτισμού και τη διευκόλυνση της ροής παρακαλούμε να προσέλθετε από εκείνη την ώρα.    

*Στις εκδηλώσεις η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο στο χώρο είναι υποχρεωτική. 

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος 12€

*Τα εισιτήρια είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνουν ποτό

*Τα τραπέζια είναι τεσσάρων ατόμων και τα δυο ατόμα το μοιράζονται μαζί με άλλους δυο.

  • Οι θέσεις διαμορφώνονται την ημέρα της παράστασης ανάλογα με τις κρατήσεις.
  • Η κατανάλωση ποτού δεν είναι υποχρεωτική
  • Στον χώρο απαγορεύεται το κάπνισμα

Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 του υπ.αριθμ 1

σχετικού, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ.αριθμ. 1 σχετικού συνδυαστικά προς:

[γ] αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω υπό [α] και [β].

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, υπό [α] και [β], επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή (εκτυπωμένα), είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α ́ 118) Covid Free GR.

Εναλλακτικά, αλλοδαπός που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή.

Οι ανήλικοι θεατές από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9 του σχετ.1.